0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Yeni düzende  petrol oyunu 

2016-2018 yılları arasında Ekonomik krizle boğuşacak yeni bir ülkeyi konuşacağız! Herkesi şaşırtacak bu ülkenin adı SUUDİ ARABİSTAN. 

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'da bütçe, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 2015 yılında 98 Milyar Dolar açık verdi. Hükümet bütçe açığını dengeleyebilmek için Elektrik, yakıt hatta suya bile zam yaptı. Yapmış oldukları açıklamada gelirlerin 162 Milyar Dolar, harcama kaleminin 260 Milyar Dolar olduğunu belirtmişlerdi. Yemen'de İran'la kozlarını paylaşan, Suriye'de henüz umduğunu bulamayan Suudi Arabistan Ekonomisi önümüzdeki iki yıl daha terleyeceğe benziyor. 

Ne oldu da ambargo kaldırıldı? 

Petrol fiyatlarının sert düşüşleri 10 Dolar'a kadar bile düşse üretimi kısmayacaklarını açıklayan Suudi Arabistan yetkilileri oynanan oyunun farkında olmuş olmalılar ki, gereken ülkelere bu tür mesajlar yolluyor. 
Daha düne kadar Amerika ve Avrupa, İran'a sert tutum içindeyken ne oldu da bir anda Ambargoları kaldırdı? Daha düne kadar Suudi Arabistan kralı ile kol kola gezenler bugün ne oldu da yeni Kral'a tavır aldılar? 

Ortadoğu'da yeni harita çizilirken, Hazar Denizi'nde ve Akdeniz'de sular fokur fokur kaynarken Arap ülkeleri yatırımlarında Türkiye'yi tercih ettiklerinden mi bu öfke? 

Cenevre görüşmelerinde Türkiye'ye yapmış oldukları tutum göstermiş oldu ki yeni dostları İran. 
Siz Cenevre görüşmelerinde sanıyormusunuz ki orda ölen Müslümanlar, çocuklar, kadınlar onların umrunda? 
Ne İran'ın umrunda ne de yeni dostlarının. 

Türkiye yoluna devam edecek 

Rakamlar ve Sonuçlar ortada. Birlik çabasında olan tüm Müslüman ülkeleri yeni bir ekonomik kriz bekliyor. Suudi Arabistan bir ilk olarak çok yakında gündemde olacak. Bu zorlu süreçte Türkiye ekonomisi belirlemiş olduğu hedefte yoluna devam ederken biz millet olarak da bu sürece destek verip daha da hızlandırmak zorundayız. Başkanlık sistemine geçiş sadece ekonomiyi değil bölgede güçlü duruşumuzuda güçlendirecektir. Ortadoğu 13 yıldır Türkiye siyasetini gıbtayla izliyor ve destekliyor. Arap sermayesi halen Türkiye'yi tercih ediyor. Bugün bile Suriye'de Esad karşıtı muhaliflerin Türk Lirası'yla alış veriş yaptıklarını tekrar hatırlatmak isterim. Yeni düzende jeopolitik güce sahip tek ülke Türkiye. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX